2009. október 10., szombat

Blogger, blogspot keresőoptimalizálás

Hirdetés


A Blogger, Blogspot platformon létrehozott blogok elég jól vannak keresőoptimalizálva, de vannak dolgok, amiket nekünk kell megtenni ahhoz, hogy a blogunk jó helyezést érjen el a keresők találati listáján.

Honnan tudja a kereső  Google, hogy mennyire hasznos a blogod, mekkora legyen a Page Rank, bizonyos kulcsszavakra hol helyezkedjen el a találati listán?

Az első és legfontosabb a jó tartalom. Ez azt jelenti, hogy ha egy bizonyos témáról írsz a blogodban, akkor az magas Pr-t és jó helyezést kap, mert sokszor megtalálhatóak a szövegben azok a kulcsszavak, melyek a blogod témájához illenek. A Google megszámolja, hogy egy bejegyzésben hányszor van jelen egy bizonyos szó és amikor arra rá keresnek többek közt e szám alapján határozza meg a találati listán való elhelyezést.

Az sem jó viszont, ha túl sokszor van jelen egy bizonyos szó, mert így unalmas lesz a szöveg és az olvasóid elfordulnak tőled.

A másik lényeges dolog amire figyelni kell, az a friss tartalom.

Weblapok esetében ez nem fontos keresőoptimalizálás szempontjából. Ott többet nyom a latban a weblapra mutató linkek mennyisége és minősége.

Arról, hogy milyen gyakran kell frissíteni a blog tartalmát nincsenek pontos adatok. Lehet naponta, kétnaponta, hetente. Az én egyik blogom Page Rankjét három hónap után nullázta le a Google. Három hónapig nem frissítettem a blogot és 0 a blog Page Rankje.
A másik dolog amiért lenullázhatta a blogomat a Google az az, hogy többször is változtattam a blog témáját, és a blogra mutató linkek szövege nem egyezett meg a blog fő témájával.

A rendszeres olvasók is nagyon fontosak keresőoptimalizálás szempontjából, mert a Google figyeli a rendszeres olvasóid számát, és a blog Feed-jére feliratkozott Google Felhasználók számát is.

Ha a blogod még nagyon új és nem mutat rá egyetlen link sem, a keresők nem találják meg és nem tudják indexelni a tartalmát. Ilyenkor segít az, ha valakit megérsz arra, hogy linkeljen a blogodra, vagy ha linket cseréltek.

A linkcsere, a blogodra mutató linkek számának növelése nagyobb Page Rankhez vezet, ami miatt jobb helyezést érsz el a találati listákon.
Linkcserénél arra kell figyelni, hogy ne cseréljünk linket olyan bloggal, melynek Pr-je 0, mert az azt jelenti, hogy a Google megbüntette valamiért. Ha mégis linkelsz egy ilyen blogra, a te blogodat is meg fogja bűntetni a Google kereső. Mindez nem érvényes olyan blogokra, melyek még nagyon újak, mert Google kb. 3-4 havonta számítja újra a blogok, veblapok Page Rankjét, de beletelhet 4-5 hónapba is mire egy új blognak megadja az 1-es Page Ranket. Ez a minimum, a 0 bűntetést jelent, az Unranked pedig azt, hogy még nincs osztályozva.

Linkcserénél fontos szempont a linkcsere partner blogjának Pr-je és az, hogy a kettőtök blogja releváns legyen, vagyis hasonló témájúak legyenek.

Nagyjából a fenti szemppontok alapján állapítja meg a Google a blogod hasznosságát. Ha kimaradt valami, nyúgodtan írjátok le a megjegyzésekben.

7 megjegyzés:

Gianni írta...

Ahogy végigolvastam arra jutottam, hogy várnom kell még, amíg a Google újraszámolja a Page Rankot. Mert mivel most nullás, ezért senki nem fog cserélni velem linket.

Cool írta...

Nem nullás, hanem unranked. A Pagerank ellenőrző oldalak lözül sok nem tesz különbséget a kettő között. Ezért használok én erre a célra Firefox kiegészítőt (add-on).

eaposztrof írta...

a bejegyzés címe kecsegtető, a tartalom nem teljesen releváns.

pótoltam a hiányt, és utólagos engedelmeddel hivatkozok rád:
Blog optimalizálási tippek, trükkök

köszönöm a lökést mely rég hiányzott a bejegyzés megszületéséhez.

Angéla írta...

Azt szeretném megkérdezni, hogy ugye a blogpsotnál lehet a html kódot is szerkeszteni, és kód elejébe beillesztettem két sor meta elemet, az egyik hogy mi a blog leírása, a másik pedig az esetleges kereső kifejezésekből egy pár, konkrétan 10 szó. Ezzel kapcsolatban az a kérdésem, hogy ezért kaphatok e büntetést vajon, és hogy jár e ez egyáltalán valami előnnyel.

Gianni írta...

Angéla így valamennyivel előrébb fogsz kerülni a keresőkben. Büntetéstől nem kell tartanod, mert ha jól tudom 10 kulcsszó az ajánlott.

ZenBlogger írta...

Helló. a héten kezdtem el kísérletezgetni a blogírással és hát azért írok ide, hátha tudnál segíteni. Mi lehet az oka annak, hogy egyáltalán nem találja meg a google az oldalamat? Belinkeltem több pingelős oldalnak, az MSN-nek és a Google-nek is van olyan része, hogy el lehet nekik küldeni a linkünket, ezt is megtettem. A google blog search-ébe is beírtam magam és semmi...

http://fogyokura-dieta.blogspot.com/

http://miraclediet-zenblogger.blogspot.com/

Boldogan vennék valami tanácsot, mert fogalmam sincs merre tovább... :(

Névtelen írta...

Üdv.
Blogskines sablonokat hogy kell beilleszteni blogspot-ra?